четверг, 4 августа 2016 г.

ВСУ: після стягнення боргу судом договір не припиняється



Постановою Верховного Суду України від 06.07.2016 р. у справі №6-1047цс16 було висловлено правову позицію, якою вкотре підтверджено правовий висновок про те, що ухвалення судом рішення про стягнення з позичальника заборгованості за кредитним договором на користь позикодавця не припиняє договірні відносини між сторонами цього правочину. Тому у разі продовження факту прострочення виконання боржником свого кредитного зобов’язання перед кредитором навіть після винесення рішення судом, кредитор вправі звернутись до суду із позовом про стягнення додатково нарахованих відсотків та штрафних санкцій із такого боржника.
У той же час, у даному судовому рішенні Верховний Суд України вказав на порушення судами положень процесуального законодавства, так як суди прийняли до свого провадження вимоги кредитора юридичної особи до поручителя юридичної особи, що заборонено ст. ст. 15, 16 ЦПК України.
У зв’язку з цим, вища судова інстанція скасувала неправильні судові рішення апеляційного та касаційного судів, залишивши в силі рішення місцевого суду у частині задоволення позовних вимог кредитної спілки до позичальника, а у частині позовних вимог кредитної спілки до поручителя-юридичної особи – судові рішення скасував і провадження закрив.

Комментариев нет:

Отправить комментарий